Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 07/05/2011
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Robert Veress
Titlul articolului: 95.000 de români câştigă 1.280 de euro lunar, muncind sezonier pe câmpurile Germaniei
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stiri/observator/95-000-de-romani-castiga-1-280-de-euro-lunar-muncind-sezonier-pe-campurile-germaniei-580861.html



Foto: Reuters

95.000 de români muncesc, în această vară, la cules de fructe şi legume în Germania, informează Deutche Welle (DW). Românii i-au depăşit pe polonezi în clasamentul celor mai numeroşi muncitori sezonieri, după ce polonezii s-au orientat către alte joburi, urmare a faptul că fermierii germani au scăzut plata orară la 6,4 euro (respectiv 1.280 de euro pe lună, considerând că se muncesc şi sâmbetele).

Polonezii, ca şi ceilalţi muncitori proveniţi din ţările est-europene care au aderat în primul val (mai 2004), au acum drept permanent de muncă în Germania, însă românii şi bulgarii mai trebuie să aştepte până în 2013.

Acest fapt face ca cei din urmă să fie nevoiţi să accepte slujbe temporare, mai prost plătite.

Un fermier german intervievat de DW a declarat că este foarte mulţumit de noii săi angajaţi: ”Polonezii nu vorbesc o boabă de germană, trebuia să învăţ eu câteva cuvinte în poloneză, ca să putem comunica. Cu românii, nu am această problemă”.

Reporterul DW notează că, în special bănăţenii, care vin din aceeaşi regiune în care s-a născut şi a trăit laureata premiului Nobel, Herta Muller şi au vecini şvabi, vorbesc limba germană, iar în şcolile din România se învaţă engleza.

În 2013, este de aşteptat ca românii, care vor putea opta pentru locuri de muncă cu durată nedeterminată, să fie înlocuiţi de ucrainieni şi moldoveni pe câmpurile din Germania.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.